Saturday, April 21, 2012

5 Tips Memilih Teman Baik.."Sesesorang berada di atas agama kawannya"


Demikian pesan Nabi kita.


Kenapa ya?


Kita sangat terkesan dengan cara hidup siapa yang menjadi pendamping kita. Kita selalu cuba untuk memenuhi kepuasannya agar diri kita diterima sebagai kawannya.
Maka, carilah kawan yang cara hidupnya selari dengan petunjuk al-Quran dan al-sunnah. Carilah kawan yang baik yang kepuasan hidupnya diletakkan dengan memuaskan kehendak Allah            
Tapi, nak cari dimana? Hmm, memang susah sebenarnya nak cari orang jenis macam ni. Mudahnya, kita jadilah kawan yang terbaik untuk sesiapa sahaja yang hadir sebagai 'kawan' dalam hidup kita. Sayangi mereka. Tunjukkan mereka contoh yang terbaik. Disebabkan mereka 'istimewa'lah, Allah jumpakan kita dengan mereka. Jom hargai kawa-kawan disekeliling kita hari ini juga        
Bagaimana ya untuk menghargai mereka? Oh,untuk yang satu itu anda kan lebih kreatif daripada saya! Jika tiada kreativiti, mintalah idea daripada Allah yang Maha Kreatif, sumber inovasi kita semua. Serulah nama-nama yang kreatif, Ya Kholiq, Ya Musowwir, Ya Badi'.
Terasa kreativiti Nya sangat dekat bukan?
            Kalau kawan tu tak beragama, macam mana pulak? Berkawanlah dengan sesiapa sahaja. Namun untuk mengangkat seseorang sebagai 'kawan baik' kena perhati sungguh-sungguh agamanya. Agama tetap penting kerana kawan kita adalah cerminan diri kita.
Kata ulama dalam kitab Hidayatul Salikin, Imam Ghazali menyatakan: "Hendaklah kita memilih sahabat dengan 5 syarat."              
1. Orang yang berakal
~Berkawan dengan orang yang jahil akan menimbulkan persengketaan.


2. Baik dari segi peribadi dan akhlaknya
~Elakkan bersahabat dengan orang yang jahat dan buruk perangainya kerana ianya akan mempengaruhi kita.


3. Orang yang soleh
~Jangan berkawan dengan orang yang fasik kerana ianya akan sentiasa mengekalkan dosa
yang besar dan kecil


4. Jangan berkawan dengan orang yang kasih pada dunia
~Kasih pada dunia di sini bermaksud sesuatu perkara yang bertentangan dengan suruhan Allah. Jika berkawan dengan orang sebegini, kita akan terikut-ikut akan tabiat kawan kita itu.
5. Orang yang benar perkataanya
~Janganlah berkawan dengan orang yang suka berdusta. Orang yang suka berdusta itu tidak dapat dipercayai agama dan dunianya. Demikian itu akan emebawa kepada kebinasaan dunia dan termasuk diri kita sekali.
Anda semua punya kawan yang bagaimana ya?

No comments:

Post a Comment